Tillbaka till partnerkampanjen Stäng

Innan du separerar

Att lämna en relation handlar ofta om mer än att ”bara” sluta dela liv med sitt ex. Saker ska delas upp, bostaden ska tas över eller säljas och om det finns barn med i bilden behöver man tänka igenom allt extra noga, så att den nya vardagen blir så bra som möjligt för dem. Vi hoppas att vår checklista kan underlätta och hjälpa dig på vägen.

Checklista - Innan du separerar

Gå igenom din ekonomi

Innan du tar steget och påbörjar en separation genom att flytta ut eller skicka in en ansökan om äktenskapsskillnad är det klokt att se över din ekonomi för att veta vilka alternativ du har. Har du möjlighet att ta över bostaden? Prata med din bank om du är osäker.

Ta reda på vad som gäller!

En separation mellan sambor respektive skilsmässa mellan gifta går till på olika sätt. En sak som skiljer sig är t ex hur länge man har möjlighet att begära bodelning och vad som kan ingå. För att du ska kunna planera nästa steg behöver du veta vilka rättigheter och skyldigheter du har, så att du inte gör något som inte går att ändra i efterhand.

Bodela

Bodelning betyder att ni delar upp er egendom mellan er. Bodelning mellan sambor och gifta ser olika ut. I bodelning mellan före detta sambor kan bara samboegendom, det vill säga bostad och bohag (möbler m.m.) som någon av er skaffat för just ert gemensamma bruk, ingå. I bodelning mellan före detta makar kan många olika slags tillgångar och skulder ingå beroende på hur just er situation ser ut.

För dig som varit gift är det extra viktigt att ni upprättar ett avtal om er bodelning. Även om ni för stunden är överens om att ni inte vill bodela har ditt ex möjlighet att begära bodelning flera år efter er skilsmässa, så se till att dokumentera allt i ett bodelningsavtal.

Fokusera på barnens bästa!

När det kommer till era barn spelar det ingen roll vad du eller din partner vill, utan det viktigaste är vad som blir bäst för barnen. Prata med varandra och försök komma överens om ett upplägg för boende och umgänge. Om ni inte kommer någonvart kan ni vända er till kommunen för samarbetssamtal eller till en jurist som kan ge vägledning och stötta er för att nå en överenskommelse. Var inte rädda för att ta hjälp!

Upprätta rätt handlingar!

Även om ni är helt överens är det viktigt att ni dokumenterar er överenskommelse i ett bodelningsavtal. Avtalet behöver visas upp för banken och bostadsrättsföreningen eller Lantmäteriet för att någon av er ska kunna ta över lån och bostad.

I samband med separation är det också viktigt att du ser över dina befintliga juridiska handlingar, som fullmakter, testamente och försäkringsvillkor. Om du vill att arv och eventuell försäkringsersättning ska tillfalla exempelvis dina barn istället för exet kan du behöva upprätta nya dokument.

När en relation tar slut kan det gå snabbt och det kan vara svårt att hålla koll på allt som ska göras eller hur en bodelning går till. Hör gärna av dig till oss på Verahill så hjälper vi dig med det juridiska.

Kontakta oss idag! 

Läs alla våra checklistor