Tillbaka till partnerkampanjen Stäng
  1. Familjejuridik
  2. Checklistor
  3. Innan ni flyttar ihop

Innan ni flyttar ihop

Förr eller senare brukar frågan ”ska vi flytta ihop” dyka upp i de flesta förhållanden. Att börja dela vardagens alla timmar och inte minst hushåll är ett stort steg, särskilt om ni ska köpa en gemensam bostad. Att bli sambo medför även juridiska konsekvenser. För att allt ska bli som ni vill ha det bjuder vi på Verahill på en checklista för er som ska eller precis har flyttat ihop, så att inget faller mellan era numera gemensamma stolar.

Checklista - Innan ni flyttar ihop:

Bestäm hur ni ska äga er nya bostad…

Om ni ska flytta ihop i en nyköpt bostad är det viktigt att ni innan köpet pratar om hur ni ska äga bostaden. Om en av er går in med mer pengar, ska ni ändå äga hälften var? Om ni ska äga olika stora andelar av bostaden, ska ni stå på halva lånet var?

… och planera era inköp av nya möbler…

Det är lätt hänt att den som råkar stå närmast kassan i möbelvaruhuset blir den som betalar för kalaset. Prata igenom och planera om ni ska vara hälftenägare till alla möbler ni köper, eller om någon av er ska äga soffan själv. Kanske ska ni starta ett gemensamt konto som ni betalar allt från?

…och allra viktigast, bestäm hur möbler och bostad ska delas mellan er!

Värdet av bostad och bohag (till exempel möbler och tv) som någon av er eller båda två tillsammans köpt för gemensamt bruk ska enligt huvudregeln delas lika mellan er om ert samboförhållande tar slut. Det gäller oavsett om det beror på att ni separerar eller att någon av er dör. Om ni inte vill att värdet av er bostad ska delas mellan er, kanske för att bara en av er äger bostaden, behöver ni ett samboavtal. Om ni vill att den andra ska ärva bostad och möbler, och kanske även pengar, bil och andra tillgångar, om någon av er dör behöver ni ett testamente eftersom sambor inte ärver varandra.

Kom ihåg att adressändra!

Kom ihåg att göra flyttanmälan och beställa eftersändning av post till den nya adresssen. Det gör du på Skatteverket respektive Adressändrings hemsida.

 

Det är viktigt att ta sig tid att fundera på punkterna i checklistan, så att ni båda vet vad som gäller och att det blir som ni vill om något oväntat skulle hända. Vi på Verahill hjälper er gärna att gå igenom er situation och upprätta de handlingar ni behöver för att trygga er situation.

Kontakta oss idag! 

Läs alla våra checklistor