Tillbaka till partnerkampanjen Stäng

Innan bröllopet

Att gifta sig är nog det största steget man kan ta i en relation. Tiden inför ett giftermål kan vara stressig, påfrestande och utmanande… men samtidigt alldeles, alldeles underbar!

Stort beslut - stora förändringar

I denna fas, bröllopsplaneringsfasen, är det många som slås av tanken vad giftermålet faktiskt innebär, inte bara relationsmässigt utan även ekonomiskt. Att inte diskutera de ekonomiska och juridiska frågorna kan innebära stora oönskade konsekvenser i framtiden. Giftermålet innebär nämligen att ni som par går in i en helt ny juridisk relation.

Äktenskapsförord

I äktenskap är huvudregeln att värdet på alla tillgångar, efter avdrag för skulder, ska delas lika om man separerar eller då någon av makarna dör. Om ni vill ändra på denna fördelning bör ni skriva ett äktenskapsförord.

Anledningar till att ändra fördelningen kan exempelvis vara om ni går in i äktenskapet med olika ekonomiska förutsättningar, om den ena av er äger ett företag eller om det finns tillgångar som samägs med släktingar.

Många kan tycka att frågan om äktenskapsförord är jobbig att ta upp med sin partner. Vi ser det dock som ett bevis på att äktenskapet byggs på rätt grunder och att ni vet vad ni ger er in i. Ett äktenskapsförord är dessutom ett oerhört viktigt avtal för det fall makarna har olika medborgarskap eller är bosatta i olika länder. Genom äktenskapsförordet är det möjligt att bestämma om svensk eller utländsk lag ska avgöra eventuella tvister rörande makarnas förmögenheter. 

Läs mer om äktenskapsförord

 

En bild på hus i somrig miljö

Gåva

Att ge en gåva till din maka under äktenskapet är inte alltid så enkelt som man tror. Gåvor av lägre värden såsom födelsedagspresenter eller julklappar behöver man nödvändigtvis inte krångla till. Om du däremot planerar att ge en dyrare gåva kan det finnas skäl till att registrera gåvan hos Skatteverket. För att registrera gåvan behöver du upprätta ett gåvobrev.

Läs mer om gåvobrev här

Arv

Som ovan nämnt är huvudregeln att värdet på alla tillgångar ska delas lika när någon i ett gift par dör, så kallad bodelning. Ena hälften går till den efterlevande och den andra hälften ska fördelas såsom arv.
Huvudregeln gällande arv är att efterlevande maka ärver den avlidnes hälft med så kallad fri förfoganderätt. Om den avlidne däremot har särkullbarn fördelas arvet annorlunda.

Genom att skriva ett testamente kan du på olika sätt skydda eller gynna din make eller maka, dina övriga arvingar eller någon utomstående. Genom att skriva ett testamente kan du styra vem som ärver dig men även på vilket sätt dina arvingar ärver dig.

Läs mer om testamente här

 

Checklista | Innan du gifter dig

För att ni ska kunna fokusera fullt ut på den stora dagen och ert liv tillsammans har Verahill satt ihop en juridisk checklista med allt ni behöver tänka på innan ni säger ja till varandra.

Läs hela checklistan